Borg skala

Vad är borg skala?

Borg-skala är ett verktyg för att kontrollera träningen på ett smart och effektivt sätt. Skalan sträcker sig ifrån 6-20, där 6 motsvarar vila eller ingen ansträngning, och 20 motsvarar utmattning eller maximal ansträngning.

Vad kan man använda skalan till?

Borg skalan används ofta inom uthållighetsträning för att styra intensitet. Detta betyder att du styr din träning efter hur tungt eller ansträngande själva träningen upplevs. Eftersom det är en subjektiv skala, så är det ingen annan än dig själv som kan bestämma eller känna vart på skalan du är. Den är helt och hållet individuellt, men kan i regel jämföras med intensitetszon 1-8 (Olympiatoppens skala)

Prattempo

Eftersom det är en ganska stor spridning mellan 6 och 20 på skalan, så har vi något som heter ”prattempo”. Detta är ett tempo på skalan som motsvarar det tempo eller den hastighet där personen fortfarande har kontroll nog att föra ett samtal, eller om man är så trött att man inte klarar att svara med mer än enkla och korta meningar. Detta på grund utav att andningsfrekvens har blivit så hög att de måste andas mellan orden eller meningarna. Denna gräns infinner sig ofta på 14-15 på skalan, och kan uppnås med olika typer av aktiviteter. För några kan 14-15 på Borg-skalan uppnås med promenader eller lugn jogg, medans andra bättre tränade människor måste jogga ganska snabbt eller springa för att uppnå samma värde på skalan.

Hur använder jag borg-skalan?

Under själva träningen kan du själv värdera hur tungt eller ansträngande det är och inte minst hur trött du känner dig. Försök vara så ärlig som möjligt mot dig själv över vart du ligger på skalan och samtidigt som du är spontan. Försök att inte fokusera på vad din puls är, hur fort du springer eller själva belastningen. Den första siffran du tänker på är ofta den rätta. Kom ihåg att det viktigaste är dina egna tankar och känslor av den upplevda ansträngningen, och inte vad andra tror och tycker. Ta en titt på skalan, se på beskrivningen för de olika nivåerna och välj en lämplig siffra.

Här ser du en översikt över Borg-skalan