Gymmet: ett relativt covid-19 säkert ställe

Världen över har olika branscher varit mer eller mindre hårt drabbade till följd av restriktioner implementerade utav regeringen för att minska smittospridningen utav Covid-19 viruset. Träningsbranschen är en av dem. Ny forskning tyder däremot på att risken att smittas utav Covid-19 är relativt låg under ditt gymbesök

Gymkedjor har i flera länder varit tvungna att helt stänga ned sin verksamhet, vilket så klart drabbar både gym och konsumenter. Detta har väckt lite intressanta reaktioner i bland annat England, där Grenade Nutrition körde en stridsvagn till parlamentshuset i London, som en del i en större protest mot att gymmen tvingas stänga ned.

Detta kan du läsa mer om här.

De åtgärder som globalt införts under pandemin har haft betydande effekt på den fysiska aktiviteten, vilket data ifrån flertalet studier styrker (1, 2). Till och med individer som är vana att regelbundet styrketräna uppvisade mindre motivation, ansträngning, glädje och vilja att fortsätta med sin nuvarande träning i samband den första smittovågen.

Här i Sverige har vi varit lyckligt lottade, och gymmen har inte en enda gång under 2020 varit tvungna att helt slå igen. Däremot så kan det så klart kännas osäkert huruvida det är säkert att vistas på gymmet.

Men hur stor chans är det egentligen att smittas under ett gymbesök? Precis detta undersöktes i en nyligen publicerad studie, SafeACTiVE, som koordinerats utav branschorganisationen Europe Active. Studien samlade in data ifrån totalt 62 miljoner besök på gym och andra liknande faciliteter ifrån flera länder runt om i Europa, bl.a. ifrån Sverige, Norge och Danmark, och enbart 483 av dessa besökare har sedan dess testats positivt för Covid-19 viruset. Med andra ord är sannolikheten att smittas under ditt gymbesök 0.78 per 100.000 besök, vilket kan jämföras med sannolikheten att träffas utav en blixt.

Läs mer om studien här

Vad är då kontentan? Baserat på att vi självklart följer de nationella riktningslinjerna, så är risken väldigt låg att drabbas utav corona under din vistelse på gymmet. Detta måste dock självklart sättas i ett större perspektiv, baserat på hur många man dagligen träffar i övrigt, möjligheter att träna utomhus eller hemma, och så vidare.