Vad är CrossFit?

Kanske har du hört talas om CrossFit, men är osäker på vad det är och om det är något för dig? Här får du den information du behöver för att komma igång med träningsformen.

CrossFit är en träningsfilosofi som består av konstant varierade, högintensiva funktionella övningar. Men vad innebär detta då?

1. Konstant varierat

Vi har alla varit på det vanliga gymmet och vet hur tråkiga rutiner kan vara. Att göra samma sak om och om igen kommer eftersom bli tröttsamt och du blir bara bra på det du alltid gör (som även är bra)… Därför mixas det varje dag. Varje dag består av olika övningar, rörelser eller färdigheter. Det finns en naturlig progression, men man går ifrån den traditionella programmeringen som man kan se på ett vanligt gym. Din kropp blir lika överraskad som dig och därför piggare och friskare än tidigare. CrossFit gör så att du kan göra allt både inne på och utanför gymmet.

2. Hög intensitet

Tycker du också att det är skillnad på att springa 100 m så fort du kan eller långsamt jogga sträckan med flera vilopauser? Då vet du vad vi menar med intensitet. Hög intensitet innebär mer arbete på kortare tid som kan förbättra önskad effekt utav träningen. Under träning används flera muskelgrupper samtidigt som gör att träningen blir effektiv. Detta har en positiv effekt på flera områden, som bland annat muskeltillväxt, kondition, styrka och förbränning.

3. Funktionella övningar

Det är övningar som kräver att du använder hela din kropp. I CrossFit fokuserar man inte på att bygga muskler för utseende eller estetik av enkel anledning. Det är till liten hjälp när man t.ex. ska hålla på med andra idrotter, bära bagage eller springer i trappor. Konditionen som du bygger upp via CrossFit är äkta. Du kommer uppleva hur vardagliga saker som att bära tunga objekt eller gå i trappor för att du har lärt dig att röra kroppen som en enhet. Funktionella övningar (all träning är funktionellt), men detta betyder att det genomförs övningar och rörelser som vi stöter på i vardagen och gör ofta. Att bli starkare och förbättra konditionen gör att vi blir mer allsidiga, och som på sikt ger en stark och robust kropp som kan tackla de flesta vardagliga utmaningarna.

CrossFits historia

Träningsformen CrossFit har sina rötter ifrån USA och introducerades under tidigt 90-tal där de första CrossFit ”boxarna” etablerades. Träningsformen kan förklaras som konstant varierad, med funktionella rörelser som utförs med hög intensitet i kombination med styrke- och uthållighetsträning med syftet att förbättra den generella hälsan hos folket och undgå livsstilssjukdomar. CrossFit blandar element som kondition, tyngdlyftning och gymnastiska rörelser. De senare åren har CrossFit blivit ett etablerat varumärke och det anordnas tävlingar i CrossFit som idrott.

En av grundtankarna bakom CrossFit handlar om att göra olika övningar som har ett samband med hur vi använder kroppen dagligen. Då är tanken att inte använda massa utrustning. Det betyder enklare och mer applicerbara övningar som kan överföra till det vi gör dagligen t.ex., flytta eller dra något, eller att resa sig och sätta sig ned igen.

Är CrossFit farligt?

CrossFit är inte farligt, men som med alla idrotter eller sporter så finns det en viss skaderisk. Är du uppmärksam på följande tre saker så kommer du få en rolig och fin upplevelse när du tränar CrossFit:

  • Lyssna till instruktören och låt inte egot bestämma. Dessvärre blir denna regel bruten oftare än vad du kanske tror. Varje gång du har sett någon gå tyngre eller snabbare än vad han/hon borde, har de sannolikt lyssnat på sitt eget ego istället för tränaren. Det kan funka ett tag, men som med många saker här i livet, är ingenting gratis. Till slut kommer knän, axlar och ländrygg börja verka där det mesta kan kopplas till fel utförande av rörelser och övningar. Träning och hälsa ska vara en långsiktig resa snarare än ett kortsiktigt mål.
  • Tävla mot dig själv. Försök att inte tävla med de andra på träningarna, utan utmana dig själv. Använd energin i rummet på att motivera dig, och försök att inte jämföra dig med några andra som är på en annan nivå. Var uppmärksam på hur du rör dig och vad du kan förbättra, så att du kan skörda frukten av ditt hårda arbete istället för att besöka läkaren mer frekvent än boxen.
  • Ta det lugnt i början! Detta gäller alla, oavsett om du precis börjat med CrossFit eller om du är en f.d. idrottsutövare. Låt kroppen vänja sig till CrossFit och den högre intensiteten och rörelserna. Det kommer bara ta ett par veckor, men kroppen kommer tacka dig för detta.

Vill du prova CrossFit rekommenderar vi att du uppsöker närmaste box och snackar med instruktörerna. De allra flesta älskar att prata om idrotten och du får sannolikt prova på att vara med på ett pass utan kostnad. Lycka till!