Hur mycket tjänar man som personlig tränare?

Lönen som en personlig tränare kan få påverkas i stor grad av vilken kompetens han eller hon besitter. Utbildning, tillsammans med praktisk erfarenhet, är de viktigaste bidragande orsakerna till kompetensnivån. Utöver kompetensnivån så avgörs även lönen av vilken träningskedja PTn arbetar på, samt om han eller hon är egenföretagare eller anställd.

Kan jag leva utav att jobba som personlig tränare?

Svaret är såklart ja. Personlig tränare som yrke har i 2024 mycket högre status än för bara några år sedan, och antalet PTs som arbetar heltid ökar stadigt. Detta gäller inte enbart i de större städerna, utan även på mindre orter.

Även om PT-yrket idag är erkänt som ett möjligt heltidsarbete, är det många som har det som ett fantastiskt deltidsarbete. Kanske har du ett annat jobb vid sidan av, eller är studerande? I sådana fall är PT-yrket ett väldigt fördelaktigt jobb att ha vid sidan av, eftersom du har möjlighet att styra dina arbetstider själv. Dessutom är timlönen avsevärt mycket högre än andra deltidsjobb, och inte minst ett otroligt givande och spännande arbete.

Beräkningar som vi på Active Education gjort baserat på arbetstagare i de största träningskedjorna visar att, även om du bara jobbar 5 h om dagen, kan du tjäna över 300.000 kr per år eller ca 25.000 kr per månad.

Vad är en realistisk lön att förvänta sig som pt på heltid?

Arbetar du 8 timmar om dagen (8 kunder varje dag måndag – fredag, och ledig under helgen) kan du tjäna mellan 500-600.000 kr per år, eller ca. 42.000 – 50.000 kr i månaden. Ökar du med en eller två kunder per dag eller jobbar någon dag i helgen, kan du snabbt tjäna ännu mer. Vi har flera exempel på studenter ifrån Active Education som tjänar över 700.000 kr per år redan efter första året efter utbildningen, och det finns enskilda individer som tjänar närmare 2 miljoner per år. I SATS, som är den träningskedja i Norden som säljer flesta PT-timmar, är det flera utav de personliga tränarna som tjänar över 1 miljon kronor per år, enligt SATS själva.

Även om det är möjligt att tjäna väldigt bra som PT, är det viktigt att förstå att det – som i alla andra yrken – kräver mycket insats och i perioder väldigt långa arbetsdagar.

Det är även värt att nämna att många nyutexaminerade personliga tränare kommer att få spendera mycket tid på att arbeta sig upp till en hög lön, medans andra gör det desto snabbare. Det är ofta under den första perioden som PT som är den mest krävande på så sätt, då man behöver jobba hårt för att rekrytera kunder. Kom ihåg att som PT har man ingen fast lön för att vara på gymmet, utan det är antalet PT-timmar tillsammans med en kund som avgör hur mycket du tjänar. Det är därför viktigt att du jobbar hårt under de första månaderna med att bygga upp en kundkrets som snabbt ger dig den lön du strävar efter.

Är det dyrt att gå en PT-utbildning?

Nej, inte i förhållande på vad du har möjlighet att tjäna, baserat på din investering. Priset på en komplett utbildning som sträcker sig över 5 månader och som ger dig alla licenser och certifieringar du behöver ligger på runt 58.900 kr (läs mer här). Som student hos Active Education har du också möjligheten att söka studiemdel från CSN.

Det är naturligtvis mycket pengar i sig, men ser du det i kontexten av att du redan efter 5 månader är redo att börja arbeta och tjäna ca. 42.000 kr per månad, så är priset för utbildningen en liten summa sett ur ett längre perspektiv. Att utbilda sig till fysioterapeut eller lärare t.ex., tar 4 gånger så lång tid och ingångslön är lägre jämfört med en PT som arbetar på heltid.