Att jobba som PT ger dig en spännande och social vardag. Men hur mycket tjänar egentligen en PT?

Som personlig tränare får du inte bara ett spännande och meningsfullt yrke, men det ger dig också möjligheten till att tjäna bra. En PT lön är inte fastsatt, men väljer du riktig utbildning och har en målinriktad och dedikerad inställning, kan du jobba dig upp till över 40 000 kr i månaden.

Välj riktig träningskedja

Hur mycket man får i PT lön beror på flera faktorer. Först och främst handlar det om hur länge du har jobbat i branschen. Ju längre erfarenhet du har som PT, desto högre timlön får du. Samtidigt har de olika träningskedjorna olika löns- och bonusordningar.

Det är som regel inte stora skillnader mellan kedjorna, men det kan vara smart att ta en titt på vad PT lönen ligger på innan du väljer arbetsplats. Då vet du redan från starten om du har konkurrenskraftiga villkor och möjlighet till att gradvis öka lönen.

Vi i Active Education har gjort några beräkningar på vad en PT lön på de största träningskedjorna ligger på. Våra resultat visar att man vid en deltidstjänst, där du bara jobbar 5 timmar om dagen, tjänar över 25 000 kr i månaden. Ökar du till 8 timmar med tillsvarande lön, betyder det en PT lön på ca 45 000 kr i månaden.

Nyutbildad

Det är dock värt att notera att det kan ta lite tid att komma till denna nivå. Som nyutbildad får man inte en PT lön på denna nivå. Som PT får du betalt per faktiskt träningspass du har med kunder, du får ingen fast lön genom att vara på centret.

Du är därför beroende att ha tillräckligt med kunder för att få en PT lön som man kan leva bra på. För många innebär detta en krävande period i starten där man jobbar upp en kundmassa. Insatsen som läggs in i starten avgör vad din PT lön blir i framtiden. Också här är det stora skillnader med tanke på erfarenhet. Några behöver lång tid för att skaffa sig kunder medans andra klarar att få en lönsam intäkt som PT direkt. Det gäller med andra ord att ha stor motivation och mod för att lyckas.

Jobbmöjligheter

De flesta som önskar sig en karriär som PT gör detta på bakgrund av en passion för träning. Man måste ha ett brinnande engagemang och en livsstil som passar när man väljer denna yrkesvägen. Därför är inte lönen det viktigaste kriteriet för många av dem som söker på utbildningen.

Fördelen med en karriär inom personlig träning är ändå att man nästan har garanterat jobb efter studierna. Personlig tränare är idag den mest efterfrågade kompetensen inom hälso- och träningsbranschen. Väljer du rätt skola och har den rätta motivationen, ligger allt till rätta för att du ska få dig en PT lön du kan leva gott med.

Önskar du att veta med om våra utbildningar? Ta en titt på vår hemsida eller kontakta en av våra duktiga vägledare.