Kan jag leva utav att jobba som personlig tränare?

Svaret är såklart ja. Personlig tränare som yrke har i 2020 mycket högre status än för bara några år sedan, och antalet PTs som arbetar heltid ökar stadigt. Detta gäller inte enbart i de större städerna, utan även på mindre orter.

Även om PT-yrket idag är erkänt som ett möjligt heltidsarbete, är det många som har det som ett fantastiskt deltidsarbete. Kanske har du ett annat jobb vid sidan av, eller är studerande? I sådana fall är PT-yrket ett väldigt fördelaktigt jobb att ha vid sidan av, eftersom du har möjlighet att styra dina arbetstider själv. Dessutom är timlönen avsevärt mycket högre än andra deltidsjobb, och inte minst ett otroligt givande och spännande arbete.

Beräkningar som vi på Active Education gjort baserat på arbetstagare i de största träningskedjorna visar att, även om du bara jobbar 5 h om dagen, kan du tjäna över 300.000 kr per år eller ca 25.000 kr per månad.

Vad är en realistisk lön att förvänta sig som pt på heltid?

Arbetar du 8 timmar om dagen (8 kunder varje dag måndag – fredag, och ledig under helgen) kan du tjäna mellan 500-600.000 kr per år, eller ca. 42.000 – 50.000 kr i månaden. Ökar du med en eller två kunder per dag eller jobbar någon dag i helgen, kan du snabbt tjäna ännu mer. Vi har flera exempel på studenter ifrån Active Education som tjänar över 700.000 kr per år redan efter första året efter utbildningen, och det finns enskilda individer som tjänar närmare 2 miljoner per år. I SATS, som är den träningskedja i Norden som säljer flesta PT-timmar, är det flera utav de personliga tränarna som tjänar över 1 miljon kronor per år, enligt SATS själva.

Även om det är möjligt att tjäna väldigt bra som PT, är det viktigt att förstå att det – som i alla andra yrken – kräver mycket insats och i perioder väldigt långa arbetsdagar.

Det är även värt att nämna att många nyutexaminerade personliga tränare kommer att bruka mycket tid på att arbeta sig upp till en hög lön, medans andra gör det desto snabbare. Det är ofta under den första perioden som PT som är den mest krävande på så sätt, då man behöver jobba hårt för att rekrytera kunder. Kom ihåg att som PT har man ingen fast lön för att vara på gymmet, utan det är antalet PT-timmar tillsammans med en kund som avgör hur mycket du tjänar. Det är därför viktigt att du jobbar hårt under de första månaderna med att bygga upp en kundkrets som snabbt ger dig den lön du strävar efter.

är det dyrt att gå pt-utbildning?

Nej, inte i förhållande på vad du har möjlighet att tjäna, baserat på din investering. Priset på en komplett utbildning som sträcker sig över 1 år som ger dig internationella certifieringar som fitness-instruktör, personlig tränare och kostrådgivare kostar ifrån 79.800 kr hos Active Education (se prisförslag för våra olika utbildningspaket här). Det är naturligtvis mycket pengar i sig, men ser du det i kontexten av att du redan efter 1 år är redo att börja arbeta och tjäna ca. 42.000 kr per månad, så är priset för utbildningen en liten summa sett ur ett längre perspektiv. Att utbilda sig till fysioterapeut eller lärare t.ex., tar 4 gånger så lång tid och ingångslön är lägre jämfört med en PT som arbetar på heltid.

hur väljer jag rätt utbildning?

Vilken utbildning du väljer att gå är avgörande, inte minst för att få rätt kompetens. men också för att du ska få en skälig ingångslön.

Det första du behöver se till är att utbildningen ger dig 60 högskolepoäng och varar under minst 1 år. Detta blev nyligen infört som ett minimum krav i Norge, och är på gång även till Sverige.

Vår utbildning till PT & Kostrådgivare sträcker sig över 1 år, och ger dig 60 högskolepoäng. Utbildningen lever upp till kraven som branschen har på utbildningar i Sverige via FRISK-licensen, och även europa via certifieringsorganet Europe Active. Den här utbildningen ger dig konkurrenskraftig när du ska söka jobb, och hos vissa träningskedjor får du en högre ingångslön än om du gått en kortare utbildning.

Du kan läsa mer om de vanligaste sätten att bli personlig tränare här på vår hemsida, och ta kontakt med oss för vidare vägledning och information om hur vi kan hjälpa dig att få en karriär i träningsbranschen.

Läs mer om vår populära PT-utbildning som sträcker sig över 1 år här.