Vår mest kompletta PT-utbildning som täcker nationella såväl som internationella kompetenskrav, och är det naturliga valet för dig som vill lyckas inom träningsbranschen! Utbildningen kan du läsa 100 % online, på distans med samlingar i Stockholm, eller kombinera distansstudier med vistelse i utlandet.

 • 60 högskolepoäng (Høgskolen i Innlandet)*
 • Välj det utbildningspaket som passar dig bäst (läs mer nedanför eller på länken HÄR)
 • Undervisningsavgift per termin: från 39 900 kr**
 • Berättigar till studiemedel ifrån CSN***
 • Möjlighet till räntefri delbetalning upp 12 månader via SVEA
 • Certified Fitness Instructor (EQF L3)
 • Certified Personal Trainer (EQF L4)
 • Certified Weight Management Exercise Specialist (EQF L5)
 • Friskvårdsföretagens Nationella FRISK-licens (ptlicens.se)
 • Certified Nutrition Coach (AE)

Sök studieplats

vill du studera utomlands?

Den första terminen av denna utbildning kan du välja att läsa utomlands. Lär mer om våra utbildningar som kombinerar distansstudier med uppehåll med utlandsvistelse nedanför.

Innehåll

”Personlig tränare & Kostrådgivare” är en utbildning inom personlig träning och kostrådgivning som sträcker sig över 1 år (två högskoleterminer). Under den första terminen ligger fokus på personlig träning. Här får du lära dig hur kroppen fungerar och är uppbyggd, samt hur du instruerar, optimerar och individualiserar träningsupplägg för att uppnå olika målsättningar. Här får du t.ex lära dig mer om t.ex anatomi, fysiologi, biomekanik, träningslära och instruktionsteknik. Termin 2 markerar övergången till kostrådgivare utbildning, där du får du viktiga verktyg för att kunna motivera och coacha dina PT-klienter, något som är väldigt viktigt som personlig tränare. Vi går även igenom näringslära och hur du designar och individualiserar kostupplägg. Med andra ord får du all kunskap och alla de verktyg som krävs för att du ska kunna lyckas som personlig tränare och kostrådgivare. Nedan finner du länkar till studieplanerna för termin 1 och 2.

1 utbildning – 3 olika studieupplägg

Som Active Education-student har du möjlighet att välja det studieupplägg som passar dig bäst. Vi är måna om att kunna erbjuda utbildningar som passar alla, oavsett vart man befinner sig, eller hur ens vardag ser ut. Nu erbjuder vi möjligheten att läsa  vår PT-utbildning helt och hållet på distans. Detta betyder att du själv kan välja det utbildningspaket som passar dig bäst, igenom att antingen delta på samlingar i Stockholm, eller ta utbildningen 100 % online.

Läs mer om våra olika upplägg under:

”All Inclusive” (Studiemedelsberättigad med högskolepoäng)

Detta är vårt standard paket som de flesta av våra studenter väljer. Här får du alla fördelar med att du studera hos oss samlat i ett paket, med tät uppföljning ifrån föreläsare och studievägledare under hela studietiden. Det viktigaste argumentet för att välja just det här paketet är de praktiska undervisningssamlingarna. Här arbetar du tillsammans med dina medstudenter i små grupper med mycket feedback ifrån lärare, och vägledning och personlig uppföljning som säkrar bästa möjliga inlärning i de praktiska delarna av utbildningen.

Se datum för samlingar nedan:

 • Översikt datum höst 2020
   • Studiestart online: 17 augusti
   • Samling 1: 28 september – 2 oktober
   • Samling 2: 7 – 11 december
 • Översikt datum vår 2021
   • Studiestart online: 18 januari
   • Samling 1: 1 – 5 mars
   • Samling 2: 25-29 maj (Obs: inkluderar lördag p.g.a. helgdag Måndag 24 maj)
”Online Only” (Studiemedelsberättigad med högskolepoäng)

Har du svårigheter att resa till Stockholm för att kunna delta på undervisningssamlingarna? Då är utbildningspaketet ”Online Only” det rätta valet för dig. Här får du samma täta uppföljning och undervisning som i ”All Inclusive”-paketet, men skillnaden är att allting sker online på vår elektroniska inlärningsplattform. Du kan därmed genomföra hela utbildningen på distans, inkl. examinationer.

”Full Flex”

Med ”Full Flex”-paketet har du verkligen full flexibilitet i dina studier. Du får inga högskolepoäng eller studiemedel ifrån CSN när du väljer det här paketet, men du har full kontroll på när du börjar och avslutar dina studier under vår- eller höstterminen. Du kan med andra ord börja studera när du vill (redan idag om du så önskar), och använda exakt så lång tid du behöver för att ta dig igenom all undervisning och förbereda dig inför examen. All undervisning – både teoretisk och praktisk – genomförs online, och du väljer själv när du vill ta examen (vi anordnar för digital examination när du känner dig redo).

Hög andel praktisk undervisning

Att kunna arbeta som personlig tränare kräver praktiskt kunskap, och praktisk undervisning är något vi lägger stor vikt vid.

Genomförandet av de obligatoriska arbetskraven i anslutning till den praktiska undervisningen är identisk, oavsett om du väljer ”Online Only” eller ”Full Flex” och genomför den praktiska undervisningen hemifrån eller deltar på fysiska undervisningssamlingar i Stockholm via ”All Inclusive”-paketet.

Se video ifrån en av våra många praktiska undervisningslektioner nedan:

FÖRST I SVERIGE MED VÄGLEDD PRAKTIKTJÄNST

Under den andra terminen genomförs det en obligatorisk 3- veckor lång handledd praktiktjänst på ett gym, något som många anser är höjdpunkten av utbildningen. Som den enda enskilda skolan som har möjligheten att kunna erbjuda detta, är vi stolta över att ge våra studenter en unik möjlighet till att få erfarenhet på bästa möjliga sätt ifrån branschen som de ska själva jobba i. Detta är en naturlig väg in i arbetsmarknaden och många av våra studenter säkrar ett jobb under praktikperioden.

Under praktikperioden ska du genomföra 20 PT-timmar med verkliga kunder under en 3 veckors period. Det är inga krav på specifika arbetstider utöver detta, och det specifika genomförandet beror på vilken gym praktiken genomförs på. Active Education har avtal med de allra flesta stora gymkedjor över hela landet, och vårt mål är att alla studenter ska genomföra praktiken där de bor (eller så nära som möjligt). Du kan välja själv att bli utplacerad på ett gym av oss, eller skapa ditt eget avtal med ett gym du redan har kontakt med.

DUKTIGA LÄRARE OCH GOD UPPFÖLJNING

Våra föreläsare är bland de bästa inom sina kunskapsområden, och vår höga undervisningskvalité är en av huvudanledningarna till utbildningens goda status och popularitet. Vi jobbar kontinuerligt för att ge alla studenter bästa möjliga uppföljning, för att säkerställa optimal inlärning för varje student.

Se en översikt av våra anställda HÄR.

 

Examen

Under utbildningen är det både praktiska och skriftliga examinationer, och dessa är fördelade enligt följande:

Första terminen:

 • Muntlig examen i anatomi och fysiologi (genomförs hemifrån via videomöte på vår digitala inlärningsplattform).
 • 1 veckas skriftlig hemtentamen i Fitnessinstruktion och Personlig träning
 • Praktisk-metodisk examen (videoinspelning)

Andra terminen:

 • 1 veckas skriftlig hemtentamen i Kosthållning och Näringslära
 • Praktisk-metodisk examen i Motivationspsykologi och Coachning

* Gäller ej vid val av utbildningspaketet Full-flex. För att få högskolepoäng igenom vår akademiska samarbetspartner ”Høgskolen Innlandet”, och få rätt till studiestöd från CSN, måste du ha grundläggande behörighet (eller kvalifikationer på samma nivå). Är du osäker på om du kvalificerar dig för antagning får du gärna höra av dig till oss. eller läsa mer på https://activeeducation.se/info/

** Undervisningsavgiften per termin bestäms utifrån det utbildningspaket du väljer. Läs mer i inlägget ovan, eller på länken HÄR.

*** För att få rätt till studiestöd ifrån CSN måste du först vara kvalificerad för antagning hos våran akademiska samarbetspartner Høgskolen i Innlandet. Läs mer på https://activeeducation.se/info/.

Del