Här har du möjligheten att läsa en effektiv PT-utbildning som ger dig all nödvändig kompetens för att starta din karriär som personlig tränare. Upplägget är flexibelt, och du har möjlighet att ta hela utbildningen, inkl. examinationer, på distans, eller delta på våra lärorika undervisningssamlingar i Stockholm.

 • Studiestart 19 augusti (Höstterminen 2024)
  • Studiestart: 19 aug
  • Samling 1: 19 – 23 aug
  • Samling 2: 7 – 11 okt
  • Samling 3: 25 – 29 nov
  • Examinationer i början av dec

  Obs! Datumen för samlingarna kan ändras fram till studiestart

  Vill du vara med på samlingar är det utbildningspaket ”All Inclusive” du ska välja. Vill du läsa utbildningen på distans väljer du ”Online Only”.
  Läs mer om våra utbildningspaket längre ner.

Sök studieplats

 • 30 högskolepoäng*
 • Skräddarsy din studievardag
 • Certified Fitness Instructor (AE L3)
 • Certified Personal Trainer (AE L4)
 • Friskvårdsföretagens nationella FRISK-licens (ptlicens.se)**
 • Aktiv arbetsförmedling och karriärvägledning
 • Undervisningsavgift 49.900 – 58.900 kr (2343 kr – 2758 kr/månad)***
 • Berättigar till studiemedel ifrån CSN****
 • Möjlighet till räntefri delbetalning upp 12 månader via SVEA

Läs mer längst ned i inlägget för information om *-markeringarna.

INNEHÅLL

I takt med att tillgängligheten på personliga tränare ökar, ökar även kompetenskraven på var och enskild PT. Tiden då det var tillräckligt att ta en intensivkurs på några få veckor är förbi, då både kund och arbetsgivare kräver mer än du möjligen hinner lära dig under så pass komprimerad tid. 

Den här utbildningen är den första delen utav vår 1 år långa PT-utbildning (60 HP) till lic. PT & Kostrådgivare. Här fokuserar vi på de mer grundläggande naturvetenskapliga ämnena så som fysiologi, anatomi, biomekanik och träningslära. Här får du bland annat lära dig hur energimetabolismen går till, hur kroppen är uppbyggd, och hur den anpassar sig när vi tränar. Hela utbildningen är upplagd utefter att det praktiska bygger vidare på det teoretiska, för att få en djupare förståelse för hur allting hänger ihop och hur vi sedan använder den här kunskapen i vardagen som PT. Utbildningen läser du i huvudsak online på vår inlärningsportal, där du följer en progression med regelbundna uppdateringar och tät uppföljning ifrån lärare. Här har du hela tiden tillgång till studiematerialet och kan studera när det passar.

 

skräddarsy din studievardag

Som AE-student har du möjlighet att skräddarsy ditt studieupplägg. Vi är måna om att kunna erbjuda utbildningar som passar alla, oavsett vart man befinner sig, eller hur ens vardag ser ut. Nu erbjuder vi möjligheten att läsa vår PT-utbildning helt och hållet på distans. Detta betyder att du själv kan välja det utbildningspaket som passar dig bäst, igenom att antingen delta på samlingar i Stockholm, eller ta utbildningen 100 % online. Läs mer om de enskilda utbildningspaketen genom att klicka i menyn nedan.

Notera att det är ett krav att delta på den praktiska undervisningen via ”All-Inclusive” paketet för att erhålla FRISK-licensen ifrån Friskvårdsföretagen Almega. Vid val av ”Full-Flex” eller ”Online Only” kan praktiskt prov erläggas hos Friskvårdsföretagen i efterhand för att få licensen och möjlighet att registrera sig på ptlicens.se.

 • ALL INCLUSIVE - 58.900 kr

  Detta är vårat standardpaket som är mest det mest populära valet bland våra studenter. Här får du alla fördelar med att du studera hos oss samlat i ett paket, med tät uppföljning ifrån föreläsare och studievägledare under hela studietiden. Det viktigaste argumentet för att välja just det här paketet är de praktiska undervisningssamlingarna. Här arbetar du tillsammans med dina medstudenter i små grupper med tät feedback ifrån våra duktiga lärare, och vägledning och personlig uppföljning som säkrar bästa möjliga inlärning i de praktiska momenten utav utbildningen. Se datum för samlingar under vår- och höstterminen nedan.

  Översikt preliminära datum:

  Höst 2024

  • Studiestart: 19 aug
  • Samling 1: 19 – 23 aug
  • Samling 2: 7 – 11 okt
  • Samling 3: 25 – 29 nov
  • Examinationer i början av dec

   

  Läs fullständig beskrivning här.

 • ONLINE ONLY - 52.900 kr

  Har du svårigheter att resa till Stockholm för att kunna delta på undervisningssamlingarna? Då är utbildningspaketet ”Online Only” det rätta valet för dig. Här får du samma täta uppföljning och undervisning som i ”All Inclusive”-paketet, men skillnaden är att allting sker online på vår elektroniska inlärningsplattform. Du kan därmed genomföra hela utbildningen på distans, inkl. examinationer, och kommer aldrig att behöva möta upp fysiskt!

  Detta paket rekommenderar vi till dem som har en god del träningserfarenhet sedan tidigare.

  Läs fullständig beskrivning här.

 • FULL FLEX - 49.900 kr

  Med ”Full Flex”-paketet har du verkligen full flexibilitet i dina studier. Du får inga högskolepoäng eller studiemedel ifrån CSN när du väljer det här paketet, men du har full kontroll på när du börjar och avslutar dina studier under vår- eller höstterminen. Du kan med andra ord börja studera när du vill (redan idag om du så önskar), och använda exakt så lång tid du behöver för att ta dig igenom all undervisning och förbereda dig inför examen. All undervisning – både teoretisk och praktisk – genomförs online, och du väljer själv när du vill ta examen (vi anordnar för digital examination när du känner dig redo). Du kan även välja att lägga till de praktiska undervisningssamlingarna i efterhand. Detta kostar 10.000 kr (inkluderar all praktisk undervisning).

  Detta paket rekommenderar vi till dem som har en god del träningserfarenhet sedan tidigare.

  Läs fullständig beskrivning här.

AKTIV ARBETSFÖRMEDLING OCH KARRIÄRVÄGLEDNING

Redan ifrån första dagen hos oss sätter vi dig i kontakt med ett gym i din närhet, och säkerställer att du får en bra insikt i arbetslivet och knyter kontakter ifrån start. Som student är du väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden. Vi har samarbete med de stora träningskedjorna i Norden, och vår skola är en starkt bidragande orsak till att träningscenter har tillgång till duktiga och kompetenta PT’s och Kostrådgivare. Vår ambition är att alla studenter som direkt efter utbildningen vill komma ut i arbetslivet har möjlighet till det, och vi jobbar därför aktivt med vägledning och arbetsförmedling. Detta innebär i praktiken att vi hjälper dig att komma till arbetsintervju på ett gym i din närhet där det finns en ledig tjänst.

tränarpraktik

Att vara personlig tränare är ett praktiskt yrke, och något som kräver att man vid sidan av det teoretiska tidigt skapar sig erfarenheter man sedan kan ta vidare med sig ut i arbetslivet. I personlig tränare utbildning ingår därför en obligatorisk praktikperiod. I egenpraktiken ska du tillsammans med en vän eller bekant genomföra ett antal träningspass och utforma en träningsplanering. Här får du en unik inblick och erfarenhet i hur du ska arbeta med verkliga kunder, ifrån första dag ända tills de slutligen nått sina mål.

I slutet av utbildningen blandas praktiska och skriftliga examinationer, och dessa är fördelade enligt följande:

 • 1h multiple choice examen i Anatomi och Fysiologi
 • 6 h skriftlig hemtentamen i Fitnessinstruktion och Personlig träning
 • Praktisk-metodisk examen (videoinspelning)

VANLIGA FRÅGOR

 • Vad kostar det att bli PT hos Active Education??

  Undervisningskostnaden ligger mellan 49.900 – 58.900 kr per termin (5 månader), beroende på vilket utbildningspaket du väljer. En administrationsavgift på 2500 kr tillkommer på samtliga utbildningar. Kostnad för kurslitteratur tillkommer samt terminsavgift på högskolan om du väljer att läsa utbildningen med högskolepoäng.

  Undervisningskostnaden kan betalas via SVEA Ekonomi på följande sätt: direktbetalning, faktura 14 dagar, räntefri delbetalning över 6 månader, delbetalning (med ränta) över 12, 24, eller 36 månader. Du väljer betalningssätt i det sista steget i anmälningsproceduren.

  Utbildningen berättigar till studiemedel ifrån CSN. Det är dock upp till var och enskild individ om de vill söka studiemedel ifrån CSN, och det belopp som blir beviljat varierar ifrån individ till individ, beroende på vilka typer av lån och bidrag man ansöker om. Notera att detta förutsätter att man blir antagen som student vid vår samarbetande högskola ”Høgskolen i Innlandet”. Har du tänkt att betala undervisningskostnaden med lån och bidrag ifrån CSN? Läs mer under ”Kan jag få studiestöd ifrån CSN?”

 • Kan jag få jobb med en PT-licens ifrån Active Education?

  JA! Det finns en stor efterfrågan efter kompetenta PT’s på arbetsmarknaden idag. Med tanke på utbildningens omfång, dess väletablerade licenser och certifieringar, och med vårat goda rykte inom träningsbranschen så kommer du vara en väldigt efterfrågad yrkesperson med mycket bra förutsättningar att kunna leva på din passion!

 • Vilka antagningskrav har Active Education's PT-utbildning?

  Utöver ett intresse för hälsa och träning så har de flesta utav våra utbildningar inga antagningskrav. Vill du däremot få högskolepoäng och vara berättigad till att söka studiemedel ifrån CSN måste du uppfylla vissa antagningskrav. Genomförandet av utbildningen och de certifieringar och licenser som personlig tränare är densamma, oavsett om du läser med eller utan högskolepoäng. När du ansöker om en studieplats hos oss kommer du därför behöva ta ställning till följande:

  STUDERA MED HÖGSKOLEPOÄNG

  För att kunna studera med högskolepoäng krävs generellt att du kunna uppvisa följande:

  Ett examensbevis med 2500 gymnasiepoäng med betyget E eller bättre i minst 2250 gymnasiepoäng.

  Du måste ha betyget E eller bättre i följande ämnen:

  • svenska 1, 2 och 3, eller svenska som andra språk 1, 2 och 3
  • engelska 5 och 6
  • historia 1b
  • samhällskunskap 1b
  • matematik 1a eller 1b, eller 1c och matematik 2a eller 2b eller 2c
  • naturkunskap 1b (eller 2 av ämnena kemi, fysik, biologi)

  Du kan också bli antagen baserat på yrkeslivserfarenhet. Kontakta oss gärna om du är osäker, så hjälper vi dig vidare.

  STUDERA UTAN HÖGSKOLEPOÄNG

  Saknar du ovanstående ämnen? Tveka inte, du kan fortfarande utbilda dig hos oss och uppnå samma höga kompetens och internationella certifieringar. Genomförandet av utbildningen, dess arbetskrav, examinationer och certifieringar är identiska, men observera att du inte får högskolepoäng eller har möjlighet att söka studiemedel från CSN om du inte uppfyller kraven för antagning baserat på de krav som beskrivits ovan.

 • Är Active Education's PT-utbildning på svenska?

  Ja, till stor del. Du kommer även att träffa på en och annan norsk föreläsare, och någon lärobok kommer att vara på norska. Alla examinationer kommer däremot vara på svenska, och den dagliga uppföljningen och kontakten sker med en svensk studievägledare.

 • Kan jag få studiestöd ifrån CSN när jag pluggar till PT med Active Education?

  Ja. Våra utbildningar berättigar till studiestöd och ger högskolepoäng tack vare våra samarbeten med norska universitet och högskolor. När du söker in som student till oss på Active Education och vill ha stöd ifrån CSN blir du registrerad som student hos oss, men även på ett utav dessa akademiska lärosäten. Detta gäller oavsett om du väljer en utbildning med samlingar eller undervisning i Stockholm, Spanien, Bali eller Florida, och då har du alltså rätt att söka studiestöd ifrån CSN för studier i utlandet (Norge).

  En förutsättning för att få rätt till studiestöd är att du uppfyller antagningskravet för universitetsstudier i Norge. Detta är för att CSN endast kan behandla din ansökan och bevilja studiestöd först när du blivit registrerad som student vid antingen Høgskolen i Innlandet.

  Observera att det är upp till var och enskild individ att söka om studiemedel ifrån CSN. Det finns heller inga garantier att du får beviljat studiestöd ifrån CSN, utan det kan finnas individuella faktorer hos den enskilda individen som gör att ansökan till viss del eller helt och hållet nekas.

* Gäller ej vid val av utbildningspaketet Full-flex. Vid anmälan till Active Education blir du samtidigt registrerad som onlinestudent vid Høgskolen i Innlandet, Norge. Detta ger dig möjligheten att få högskolepoäng och söka CSN för dina studier hos oss. Observera dock att utbildningen är tillrättalagd för dig som svensk student och du kommer aldrig att behöva resa fysiskt till Norge. Detta förutsätter att du har grundläggande behörighet. Läs mer om våra antagningskrav i menyn ovan.

** Krav på deltagande på fysiska samlingar i Stockholm (ALL INCLUSIVE-paketet).

*** För att få rätt till studiestöd ifrån CSN måste du först vara kvalificerad för antagning hos våran akademiska samarbetspartner Høgskolen i Innlandet. Läs mer här.

****Priset varierar beroende på vilket utbildningspaket du väljer. Se inlägget ovan eller läs mer här. Delbetalning förutsätter att individen godkänns för delbetalning via SVEA Ekonomi uppdelat över 24 månader. Gäller vid delbetalning via SVEA. Ränta inräknat i månadskostnaden. Läs mer på: https://activeeducation.se/delbetalning-sv/

Del