Uppstart Kostrådgivare

Lic. Kostrådgivare – Hösten 2024

Studiestart

Den formella uppstarten av utbildningen är måndag 19 augusti och då öppnas inlärningsportalen upp online med de första föreläsningarna och anknutna uppgifter. Det kommer hållas ett digitalt möte för nya studenter den 20 augusti kl. 10.00-11.00 via Zoom. Delta på mötet via följande länk:

Notera att för att kunna logga in på Canvas måste du ha genomfört terminsregistrering och aktiverat din brukare. Du kan läsa mer här. Har du en användare sedan tidigare behöver du enbart betala semesteravgiften.

Undervisning

I utbildningen till Lic. Kostrådgivare kombineras distansundervisning med vägledd praktik.

All teoretisk undervisning sker på vår elektroniska inlärningsplattform på internet. Föreläsningarna är inspelade på förhand i video/screencast-format, som du kan se när det passar dig och så många gånger du själv vill. Progressionen i utbildningen är sådan att nya föreläsningar publiceras i början av varje undervisningsvecka. Det är därför viktigt att du ifrån start ser igenom föreläsningarna för att du ska få kontinuitet i dina studier. Så länge du har internetuppkoppling kan du se lektionerna som många gånger du själv vill, och varje föreläsning är knuten till specifika delar av kurslitteratur/ undervisningsmaterial. Det kommer också att vara arbetsuppgifter och diskussioner på inlärningsportalen varje vecka, så att du kan arbeta med problemställningar och hålla kontakt med dina medstudenter och få uppföljning av föreläsare.

Studieportalen – Canvas

 • https://inn.instructure.com/
 • Du får tillgång till kursen 19 augusti – innan dess är Canvas blankt
 • Häng med på anslagen som publiceras varje vecka för information om möten och undervisning
 • När du har fått tillgång till Canvas, lägg tid på att lära dig att använda portalen. Detta kommer vi gå igenom på det första mötet (se länk till mötet ovan)

Obligatoriska arbetskrav

Under utbildningens gång kommer det finnas enskilda obligatoriska arbetskrav som måste vara godkända innan slutexamination kan tas. Om dessa inte är godkända innan respektive deadline, kommer inte examen kunna ges ut enligt plan och man måste då ansöka om att få ta examen vid nästa tillfälle. Märk då att en examensavgift på 2500 kr per examen tillkommer. Var därför noga med att du följer den rekommenderade studietakten, så att du uppfyller de obligatoriska kraven under utbildningens gång.

Office-365 paketet till som studerar med högskolepoäng

I Microsoft 365 har du tillgång till Office-paketet, webbaserad e-post i Outlook, datalagring i OneDrive, webbversionen av Word, Excel och PowerPoint med fler, samt Microsoft Teams och OneNote.

Klicka på länken nedan för vägledning, registrering och nedladdning:

För dig som studerar UTAN högskolepoäng, föreslår vi följande:

 1. Använd Google Docs. Detta är helt gratis och innehåller motsvarande funktioner (observera att detta endast är webbaserat och inte kan sparas utan tillgång till internet).
 2. Teckna egen licens på Office-paketet (du kan själv bestämma vilken licens du vill/behöver). Klicka på länken nedan för att se närmare på Office 365:

Praktik

Praktiken genomförs över 3 veckor (vecka 45, 46 och 47). Inom loppet av dessa tre veckor ska du genomföra 20 st. PT/Kostrådgivnings-timmar med ett urval av kunder. I slutet ska det levereras en praktikrapport för hela perioden. Du väljer fritt om du genomför denna som Online Coach (icke-handledd) eller på ett gym med handledare (handlett).

Prov

Examensdatum för hösten 2024 är enligt följande:

 • Ernæring og Helse: 6 timmars hemtentamen 9 dec (kl. 09.00 – 15.00)
 • Kosthold og Kommunikasjon: 48 timmars praktisk-metodisk examen med videoinlämning: 11 – 13 dec (kl. 09.00 – 09.00)

Kurslitteratur

I tillägg till de kompendier du får gratis på inlärningsportalen, måste du räkna med att köpa några böcker. Vi rekommenderar att du beställer dessa ifrån adlibris.com eller bokus.se. Det finns även begagnad kurslitteratur på kurslitteratur.se.

Notera: Använder du annan utgåva än de som är länkade nedan är du själv ansvarig för att hitta rätt sidhänvisningar.

Obligatorisk litteratur:

 • Berg, C. m.fl. Näringslära för högskolan (2021). LINK
 • Jeukendrup, A & Gleeson, M. Idrottsnutrition för bättre prestation (2014). LINK
 • Abrahamsen, A. m. fl. Personlig trener – Hvordan rekruttere, trene og utvikle gjennom coaching. LINKFinns även på Engelska här

Detaljerad översikt över kurslitteratur (med sidnummer o.s.v.) publiceras vid studiestart på inlärningsplattformen.