Studentalumni: Madeleine Nilsson

Sedan 2009 har Active Education utbildat tusentals instruktörer, personliga tränare och kostrådgivare. Under kategorin ”Studentalumni” kan du få inspiration ifrån ett urval av dessa. Både deras erfarenheter under utbildningens gång, och vad de valt att göra efter avslutade studier. Här blandar vi färska avgångselever med studenter som varit verksamma i yrkeslivet under längre tid. 

Den här gången träffar vi Madeleine Nilsson (@madeleinenilssons) som studerade till PT med vårat utbildningspaket ”Full Flex”.

Varför valde du just Active Education?
När jag bestämde mig för att jag ville plugga till PT och kostrådgivare gjorde jag mycket research. Jag hade förstått att det fanns en del oseriösa aktörer i branschen och jag ville verkligen se till att jag gick en utbildning med hög kvalitet och seriositet. Jag fastnade främst för att Active Education på grund av dess akademiska samarbeten som möjliggör till studier med högskolepoäng. För mig är det en väldigt bra kvalitetsstämpel. Jag lockades också av de kompletta certifieringarna och licenserna som utbildningen ger, både nationellt såväl som internationellt. Jag har min bas i några olika länder och det är viktigt för mig att mina studier är erkända även utanför Sverige. Flexibilitet är också något jag värderar väldigt högt och möjligheten att till stor del styra sin studieform och studietakt hos Active Education, var även det avgörande för mig.
Vad stack ut med studieupplägget och innehållet på Active Educations utbildning?
Som jag nämnde tidigare är studieupplägget väldigt flexibelt hos Active Education. För mig är det unikt och jag har inte stött på något liknande tidigare. Att ha valmöjligheten att studera med fysiska samlingar eller på distans är fantastiskt och eftersom att alla människor är olika och har olika inlärningstakt så är det väldigt bra att kunna studera i sin egen takt. Studieinnehållet hos Active Education genomsyrar kvalitet och upplägget med en online-plattform där varje studieområde är uppdelat i olika steg gör det väldigt pedagogiskt och lätt att arbeta sig igenom. Även föreläsarna har hög kompetens och är duktiga på att engagera och göra innehållet ännu mer intressant.
Jobbar du som PT idag, om ja, har du några tips till framtida tränare?
Idag jobbar jag som PT online. Jag erbjuder online coaching i både träning och kost och idag har jag klienter över hela världen. Mina tre största tips är:
1. Våga vara personlig. Att vara en bra PT handlar enligt mig inte bara om att ha de absolut bästa träningsprogrammen med de mest ”perfekta” övningarna. Det handlar minst lika mycket (kanske till och med mer) om att våga bjuda på sig själv och sin personlighet. Var en god och empatisk lyssnare, kommunicera på ett ärligt och vänligt sätt, jobba på hur du motiverar klienter, öva på att ge och ta emot feedback o.s.v. Var dig själv helt enkelt – det kommer att gynna dig i längden.
2. Våga inse att du kommer att fortsätta lära för resten av livet. Personligen tror jag att de bästa tränarna är de som hela tiden själva vill utvecklas. Detta innebär både att hålla sig uppdaterad och följa med i nya studier, att ta hjälp av branschkollegor men också att lära sig av sina klienter och deras resor. Det finns så mycket att hämta om man är öppen för att se olika klienters inställningar till träning och kost, hur de kommunicerar samt hur de responderar på ett upplägg.
3. Var flexibel. Det är såklart bra att ha en genomtänkt plan för dina klienter men jag tycker att det är minst lika viktigt att vara flexibel och ta hänsyn varje enskild klients unika situation. Alla kommer att stöta på olika utmaningar, vare sig det gäller sjukdomar, skador, familjeliv, arbete eller livspusslet i övrigt. Det är viktigt att ha utrymme att kunna lyssna in och justera ett upplägg utifrån dessa viktiga faktorer.
Har du några tips till någon som funderar på att bli PT? 
Jag skulle vilja säga: KÖR! Det är fantastiskt givande att få följa andra människors utveckling och att vara med och bidra till en förbättrad folkhälsa. Gör din research innan du väljer utbildning och försök att värdera vad som är viktigt för dig. Se till att du får de nödvändiga licenserna för att få jobba och försök att undvika aktörer som lovar intensiva ”quick fixes” – de håller sällan i längden.