CrossFit för nybörjare

CrossFit ska i huvudsak vara en träningsform som alla kan göra, oavsett ålder, träningsnivå och träningsbakgrund. Det har blivit en idrott som kan verka mer komplicerad och brutal i tävlingsform än vad syftet med CrossFit var ifrån början.

Målet med CrossFit ska för den ”vanliga” personen vara att bli prestera bättre och vara bättre rustad för vardagliga saker, som också kräver en viss styrka och uthållighet för att upprätthålla en god hälsa.

crossfit.nybegynner

Inte tränat förut?

Är du ny inom träningsformen, eller träning generellt, är det fullt möjligt att genomföra ett CrossFit pass, då det finns många möjligheter att modifiera och anpassa alla övningar till sin nivå.

Med ett flertal av okända begrepp och potentiellt nya rörelser för många, i form av någon som kan definieras som en hög-intensiv aktivitet, är det en del pusselbitar som ska på plats för att få bästa möjliga resultat av träningen. Påfrestningen av CrossFit-träning på kroppen kommer kännas väldigt annorlunda i början, med en kombination av intensiv konditionsträning och styrketräning. Detta kräver oftast att du tar det lugnare i början, och tar dig tiden att lära dig tekniken och inte minst återhämta dig. Det är även smart att försöka hitta en bra balans mellan frekvensen på träningen och fördelning av de olika elementerna.

Första gången på en CrossFit box?

Om du ska träna på ett CrossFit gym, eller ”CrossFit box” som det även kallas, ställs ofta krav på att du ska genomföra en introduktionskurs. Därefter är det möjligt att få feedback ifrån en certifierad tränare, samt göra en egen utvärdering av färdigheter och nivå, och vart du önskar att lägga ribban för övningar, intensitetsnivå och svårighetsgrad sett utifrån vilka behov och mål du vill uppfylla med träningen. När du blir introducerad för CrossFit på detta sätt, kommer tränare anpassa träningen för att du ska få en så bra introduktion som möjligt till de olika elementen, utöver att ge dig tillräckligt med trygghet i förhållande till uppstart och vikten av modifiering av både vikter, intensitet och övningar.

Har du inte tillgång till en CrossFit box för kunskap och introkurs, är det fortfarande möjligt att prova CrossFit pass, men då rekommenderas att du inte kör de mer avancerade övningarna utan tillsyn.

Ett bra ställe att börja på när du är hemma är övningarna vi har listat i artikeln 6 CrossFit-övningar för hemmaträning

De olika elementen i CrossFit är

  • Tyngdlyftning: Innebär både baslyft och olympiska lyft
  • Gymnastiska element: Kroppsviktsövningar på händerna och i riggen, fokus på core och kroppskontroll
  • Metabolic conditioning: övningar som varierar ifrån moderat till hög intensitet, bland annat löpning, cykling, rodd och hopprep

Alla har möjlighet att utföra progressioner inom tyngdlyftning, gymnastik och kondition, där prioritering av grundläggande styrka och gradvis utveckling av tekniska färdigheter är en faktor som borde prioriteras ifrån början. Mycket av idrotten kommer också kunna bidra till att kunna bygga upp en solid konditionsbas, och det kommer vara smart att ta hänsyn till riktningslinjer för träningsvolym och återhämtning för att optimera träningen. Det kommer alltså vara smart att ta sig an den nya träningsformen med ödmjukhet och flexibilitet, först och främst för att undgå skador, och vara tålmodig med progressionen för en långsiktig utveckling för din träning generellt.

Undrar du vilka övningar som är vanligast inom CrossFit? Kolla vår artikel om de 10 viktigaste övningarna inom CrossFit

CrossFit är kul!

Att börja med något nytt är både spännande och utmanande, och CrossFit är en väldigt varierad, effektiv och inte minst rolig träningsform. Vi rekommenderar att du anmäler dig till en introduktionskurs om du är nyfiken på idrotten, för att få dig en upplevelse och mer kunskap om begrepp och rörelser.

Det viktigaste kommer oavsett vara att bygga en rejäl grund inom styrka och rörelsebanor, igenom att inkludera både rörlighet och stödövningar med jämna mellanrum. När du ska utföra övningar som utmanar dina tekniska färdigheter, koordination och kroppskontroll, är en bra tumregel: fina rörelser och rätt utförande kommer alltid före vikt och intensitet.

Lycka till med träningen! Vill du lära dig mer om CrossFit så bör du kolla artikeln Vad är CrossFit?