Många individer drömmer om att kunna jobba med något de själva brinner för. De som har ett intresse för hälsa och träning väljer ofta att utbilda sig till personliga tränare. Problemet vi står inför idag är dock att det är en liten andel individer av de som utbildar sig till personliga tränare som faktiskt gör en karriär inom PT-yrket, mer än hälften av de som utbildar sig till personliga tränare slutar inom loppet av 3 månader. I det här inlägget tänkte vi försöka lyfta några faktorer som kan vara bidragande till detta, och komma med några matnyttiga tips till dig som är personlig tränare/funderar på att bli personlig tränare så du kan förbättra dina chanser för att lyckas!
Det finns väldigt många aktörer som erbjuder utbildning av personliga tränare idag. I och med att det är en marknad som inte är reglerad, så lämnar det tyvärr plats för oseriösa aktörer som helt enkelt inte förbereder studenten tillräckligt på verkligheten. Det är en kombination av att den färdiga personliga tränaren inte känner sig tillräckligt förberedd på vad det innebär att vara en personlig tränare i praktiken, i kombination med att arbetsgivaren (träningscentret) inte anser att individen lever upp till förväntningarna.
1. Utbildning
Att vara personlig tränare är komplext. Du måste å ena sidan vara sakkunnig, det vill säga ha goda kunskaper inom ämnen anatomi, fysiologi, träningslära m.fl., samtidigt som du måste ha god kännedom om hur människor fungerar rent praktiskt, alltså ha goda kunskaper inom t.ex. psykologi, kommunikation, coachning o.s.v. Det är en bra kombination av dessa två (m.fl.) som kommer ge dig resultaten i slutändan, det vill säga klienter som stannar länge och nya klienter som köar för att få just dig som deras personlig tränare.
Om en klient kommer till dig med en målsättning måste du ha en tillräckligt bred och djup ”verktygslåda” att plocka ifrån, för att på bästa möjliga sätt kunna möta just denna individ. Det innebär att kunna arbeta med individer med varierande psykologiska (humör, motivation, inställning) och fysiologiska (skador, sjukdomar, träningsstatus) förutsättningar. Det är här det är viktigt att vara ödmjuk, och ha tillräckligt med kunskap och insikt för att förstå att det kanske inte bara finns ett sätt för komma i mål.
Välj därför en omfattande utbildning med en tillräckligt bred teoretisk del!
Personlig tränare är ett praktiskt yrke. Visst, du kommer behöva lägga tid på träningsplanering, utvärdering och marknadsföring o.s.v., men den större delen av din tid kommer du vara ute i gymmet och arbeta med dina klienter. Det är viktigt att du vet hur du ska förhålla dig till dina klienter rent praktiskt; Hur instruerar man för bästa möjliga inlärning? Hur säkerställer jag säkerheten och minimerar skaderisken för min klient?
Välj därför en utbildning som innefattar mycket praktisk utbildning och som gärna innehåller praktikperioder!
I mångt och mycket är du som personlig tränare en säljare. Din inkomst baseras på hur många träningstimmar du lyckas sälja. När det kommer till att öka sitt säljande är det viktigt du kan marknadsföra dig själv, syns du inte så finns du inte. Med tanke på att din inkomst i sån stor grad är beroende på hur många timmar du lyckas sälja, är det viktigt att du har kunskapen om hur du säljer och marknadsför dig själv.
Välj därför en utbildning som lär dig hur man säljer och marknadsför sig själv!
Glöm inte heller att när du avslutat din utbildning så måste du hela tiden vara uppmärksam på ny kunskap och nya träningstrender som dyker upp. Träningsbranschen är i ständig utveckling och det är viktigt att man ständigt håller sig påläst!
2. Arbetsgivaren
Ofta anställs man som personlig tränare på timbasis, eller i bästa fall så har man en grund- och provisionsbaserad lön på det. Då och då kan det komma upp heltidstjänster, men då förväntas man även stå i reception och städa träningscentret. Tyvärr så ses personlig tränare alltför ofta som en belastning och inte en tillgång hos arbetsgivaren. Som individ kan du tyvärr inte göra alltför mycket åt situationen som den är, förutom att stå på dig själv och vara trygg i att du kan vara den enda anledningen till att kunder på gymmet stannar kvar på det gym där just du jobbar. Fördelen med att vara anställd på ett gym är att du har potentiella klienter i alla kunder som kommer och går på gymmet, vilket underlättar för dig då du ska skapa dig en klientelbas.
Man kan även välja att vara sin egen arbetsgivare. Här ställs ännu högre krav på dig som individ, då du måste stå för lokalhyra, sköta bokföring och andra uppgifter som hör till när man är egen företagare. Att gå direkt ifrån utbildning till att starta upp sitt eget företag kräver mycket jobb och kan vara tufft, men samtidigt innebär det en frihet som lockar många.
Välj därför en arbetsgivare som ger dig en skälig grundlön och värdesätter dig, där du i lugn och ro kan bygga upp ditt klientel. Om du så önskar kan du sedan starta upp ditt egna företag!
Du hittar fler värdefulla insikter ifrån några av våra gamla studenter som varit aktiva som personliga tränare sedan flera år tillbaka under fliken ”Succéhistorier” . Håll gärna utkik här på vår blogg, vår Instagram och vår Facebook-sida för fler värdefulla tips!